Jamu kanggo Nglancarake BAB
Sing
dikarepake BAB yaiku “buang air besar” utawa bebuwang. Wong sing ora lancar
anggone bebuwang jenenge bebelan, sembelit, utawa istilah kedokterane yaiku
konstipasi.
Yen
normal saben dina wong mesthi bebuwang kanthi lancar, sethithike sepisan.
Nanging ana kalane ndhodhok neng WC meh sakjam meksa ora bisa bebuwang. Sebabe
werna-werna, merga pola mangan sing ora bener, kurang ngombe, mentas lara
nemen, stroke, ana masalah ing usus besar, merga pengaruh obat-obatan, lan
sapanunggalane. Sebab liyane merga umure wis tuwa (lansia). Umume wanita sing
umure sandhuwure 65 taun kerep ngalami bebelan. Wanita mentas babaran uga kerep
ngalami konstipasi sanajan durung mesthi kabeh ngalami mengkono.
Yen
bebelan coba dhahar kates sing akeh lan ngunjuk banyu putih 4-6 gelas. Biasane bisa
bebuwang. Nanging yen tetep angel coba ngunjuk jamu racikan kaya ing ngisor
iki.
Aja
dikulinakake ngunjuk obat pencahar (urus-urus), mundhak kulina lan gumantung
marang obat mau.
Apa
wae tanduran obat sing bisa nglancarake BAB?
a. Pace
(Mengkudhu)
Woh
pace diarani who ajaib merga kasiyate bisa nambani maneka warna penyakit. Who
pace ngandhut alkaloid triterpenoid lan morindon. Zat morindon iki sing bisa
nglancarake BAB. Carane gawe jamu yaiku jupuk pace mateng loro sing gedhene
sedhengan dikumbah sing resik terus diparut banjur diperes banyune, disaring.
Ditambah uyah sethithik banjur diombe. Sedina ngombe kaping pindho yaiku esuk
lan sore. Merga ambune ora enak, umume wong wegah ngombe sari pace asli. Bisa
mundhut ing took obat sari pace gaweyan pabrik farmasi, rasane luwih enak lan
ora mambu pace.
b. Ilat
baya (Lidah buaya)
Ilat baya ora mung kanggo
nyuburake rambut, nanging uga kena kanggo tamba tatu lan nglancarake bebuwang
(bebelan). Mundhut ilat baya setugel wae, dikumbah sing resik terus dionceki
kulite. Daginge dicacah banjur dikum banyu umub ½ cangkir. Yen wis adhem
ditambah madu 1-2 sendhok dhahar terus didhahar nganti entek.
Sedina katindakake kaping
pindho. Wanita sing lagi ngandhut utawa sing lagi haid ora kena mangan jamu
iki. Semono uga wong sing pencernaane ringkih, gampang mencret, ora kena mangan
jamu iki.
c. Temulawak
Temulawak sajempol dionceki,
dikumbah resik banjur dirajang tipis diwadhahi gelas ditambah gula jawa
sacukupe. Dikum banyu umub ditutup sing rapet. Yen wis anget diudhak, disaring
banjur diunjuk. Sedina kaping pindho utawa kaping telu.
d. Keji
beling
Keji beling utawa Strobilanthes crispus
ngandhut kalium, asam silikat, natrium, kalsium lan pencahar, sarta diuretic
(mbancarake seni). Carane gawe yaiku njupuk godhong keji beling setengah gegem,
dikumbah resik banjur digodhog karo banyu 2 gelas nganti kari separone yen wis
adhem disaring, banjur diombe.
Sajrone
ngombe jamu tradisional kudu ngunjuk banyu putih sing akeh, aja ngunjuk kopi
lan teh. Nanging yen wis ngunjuk jamu meksa durung bias bebuwang prayogane
menyang dokter utawa puskesmas wae.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar